previous.png
Cursus Linux       Basis       Printen       cli   
gnu.png

up.png Linux Printing: CUPS down.png

In dit deel van de printing les behandelen en leren we het printing systeem CUPS gebruiken.

Wat leren we in dit hoofdstuk:

up.png 1 Beheer down.png

Elke moderne distributie zorgt voor een geautomatiseerde installatie procedure van CUPS. In het meest extreme geval wordt de printer(s) reeds tijdens de installatie van het OS herkend en kan men aangeven welk type printer het betreft. De configuratie van de printer wordt vervolgens weggeschreven in het configuratie bestand /etc/cups/cups.conf. Dit configuratie bestand lijkt veel op het configuratie bestand van een apache web-server; dit heeft te maken met ipp-ondersteuning die door CUPS wordt geboden. Documentatie over het configuratie bestand en vele aspecten van CUPS kan hier worden teruggevonden www.cups.org.

Nadat CUPS geïnstalleerd is, zijn er meerdere manieren om het te beheren. Men kan natuurlijk kiezen om het configuratie bestand zelf aan te passen, hiervoor is wel het nodige inzicht in het formaat van dit bestand nodig. Waarschijnlijk is het veel eenvoudiger het beheer te doen via een web-browser; CUPS is namelijk standaard te beheren op poort 631. Als alternatief levert iedere distributie zijn eigen grafische beheer tool voor CUPS. Alsof dat nog niet genoeg is biedt KDE KDEprint, een eigen printframework dat alle andere beheerstools overbodig maakt. Natuurlijk zijn er ook nog een reeks command line tools zoals lpadmin, lpstat, en lpoptions. Deze programma's kunnen gebruikt worden voor het beheer van printers en gebruikers, voor het opsommen van printers en voor het weergeven en veranderen van de instellingen die in de PPD-bestanden gedefinieerd zijn.

up.png 2 Beheer via de command line down.png

Om CUPS te beheren en te gebruiken via de command line bestaan er verscheidene opdrachten:

up.png 2.1 lpadmin down.png

Met behulp van de lpadmin opdracht kan men CUPS printers gaan beheren. Een voorbeeld:
lpadmin -p brotherHL1430 -D "finance" -L "kamer 14.30" -v socket://192.168.0.20 -m brother.ppd
om een Brother printer de definieren. De opties laten zich raden:

remark.png Let er bij de opdracht lpadmin vooral goed op de manier waarop verwezen kan worden naar de printer. Dit kan op een hele reeks manieren, zolang het maar een url manier is:

Een voorbeeld om met lpadmin een PDF printer te installeren

up.png 2.2 cupsenable/cupsdisable down.png

Met behulp van de cupsenable en cupsdisable opdrachten kan men een printer of printer class starten respectievelijk stoppen.

up.png 2.3 lpinfo down.png

Met behulp van 'lpinfo' opdracht verkrijgt men informatie over de devices respectievelijk de printer drivers die CUPS kent.

print-cli-020301.png
De laatste lijntjes van een lpinfo -m

De -m optie van lpinfo geeft een lijst met drivers. Deze lijst kan aanzienlijk zijn, meschien moet men een extra filter pipen om de printer driver te vinden die men zoekt. De afbeelding toont alleen de laatste lijnen.

up.png 2.4 lpstat down.png

Met behulp van 'lpstat' ziet men de status van printers, jobs en classes. Met de -a optie ziet men de gedefinieerde printers, op een standaard systeem waar nog geen printers gedefiniëerd zijn bestaat alleen een pdf printer. Printen naar dit device levert een pdf document.

print-cli-020401.png

up.png 2.5 cancel down.png

De cancel opdracht wordt gebruikt om bestaande print-opdrachten te verwijderen uit de printer wachtrij.

up.png 2.6 lp down.png

Met 'lp' kan men documenten naar de printer sturen.

up.png 2.7 lpoptions down.png

Met 'lpoptions' verkrijgt men de opties die op een printer staan ingesteld.

print-cli-020701.png

up.png Samenvatting down.png

up.png Literatuur down.pngprevious.png
Cursus Linux       Basis       Printen       cli   
Last modified: Wed Jan 28 13:45:24 2015