previous.png
Cursus Linux       Basis       Printen       CUPS   
gnu.png

up.png Linux Printing: CUPS down.png

In dit deel van de printing les maken we kennis met CUPS.

Wat leren we in dit hoofdstuk:

  1. Wat is CUPS
  2. CUPS vervangt LPD
  3. CUPS is breder dan linux
  4. Kan beheerd worden via een web interface
  5. Ondersteund het Internet Printing Protocol IPP
  6. Ondersteund Postscript printers, en de zogenaamde PPD bestanden
  7. CUPS servers werken samen op het LAN
  8. Voordelen van een CUPS server

up.png 1 Wat is CUPS down.png

0101.png

0103.png 0102.png 0104.png

up.png       CUPS vervangt LPD down.png

Het traditionele printen in de LPD omgeving zoals boven beschreven kent een paar problemen. Denk aan de onmogelijkheid om per gebruiker toegang te verlenen of de soms lastige wijze waarop de printer binnen een netwerk omgeving beschikbaar gesteld kan worden. Ook de aansturing van meerdere papier laden kan onder het LPD systeem behoorlijk lastig zijn. Om deze redenen, en ook omwille van sommige nieuwe ontwikkelingen (ipp), is in de afgelopen jaren het traditionele printer systeem (lpd) op grote schaal vervangen door het Common Unix Printing System.

up.png       CUPS is breder dan linux down.png

CUPS is breder dan Linux alleen, het is een manier van printen die ondersteund wordt door vrijwel alle varianten van Unix, inclusief het osX van Apple.

up.png       CUPS kan beheerd worden via een web interface down.png

Een van de meest in het oog springende eigenschappen van CUPS is dat definitie en beheer van printers via een WEB interface te benaderen is, of met andere woorden de definitie en het beheer van printers overstijgt de eigenaardigheden en de verschillen die kunnen optreden per distributie.

Ook de verschillende printer queus en printer classes kunnen via deze weg beheerd worden. Dit betekend dat er geen speciale programma's meer nodig zijn, om dit dagelijkse werk te doen. Het gebruik van de command line is mogelijk, maar niet noodzakelijk.

up.png       CUPS ondersteund het Internet Printing Protocol down.png

De ondersteuning van het Internet Printing Procotol, door CUPS, betekend dat een CUPS printer universeel kan benaderd worden, dat wil zeggen, onafhankelijk van Operating Systeem.
Microsoft Windows biedt al een tijdje ondersteuning voor printers die via een url kunnen aangestuurd worden.
Ook heeft de IPP component van CUPS gevolgen voor de manier waarop men het beheert: veel werkwijzen doen denken aan het onderhoud op een webserver. Zo is er bijvoorbeeld het bestand mime.types dat door CUPS gebruikt wordt om de inhoud van een print opdracht te interpreteren en op de juiste wijze op te maken.

up.png       CUPS ondersteund postscript printers down.png

Een groot voordeel van CUPS is dat het probleemloos overweg kan met Postscript printers. Elke Postscript printer gaat namelijk vergezeld van een Postscript Printer Definition, een zogenaamd PPD bestand, waarin de eigenschappen van de printer beschreven staan en waarmee deze eigenschappen ook kunnen gebruikt worden.
CUPS kan deze bestanden direct verwerken.

Als gebruik wordt gemaakt van een niet-postscript printer is dat ook geen probleem, via het programma Ghostscript kunnen de meeste niet-Postscript printers toch voorzien worden van een PPD bestand.

Het PPD bestand kan beschouwd worden als de driver van de printer. Het gebruik van PPD bestanden is universeel en wordt ook op niet unix/linux operatings systemen ondersteund. Hierdoor is het aantal printers dat via CUPS op Linux ondersteund wordt enorm gestegen t.o.v. van het LPD systeem.

up.png       CUPS servers werken samen op het LAN down.png

In een netwerk is CUPS eenvoudig te gebruiken.
Hierbij is het belangrijk dat onderscheid wordt gemaakt tussen een CUPS-client en een CUPS-server. We noemen alle machines waarmee een CUPS printer is verbonden de CUPS-server, de rest is de CUPS-client.

De CUPS-server adverteert zichzelf via multicast op het netwerk;
clients zijn dus in staat zonder enige configuratie de CUPS-servers die op een netwerk aanwezig zijn terug te vinden. De CUPS-client kan ook overweg met LPD-printers, zelfs printers die via SAMBA en de windows omgeving beschikbaar zijn gesteld, kunnen gebruikt worden.

up.png       Voordelen van een CUPS server down.png

Vanuit een netwerk-administrators standpunt is het overwegen van een LINUX CUPS print-server zeker de moeite waard.

De voordelen hiervan worden even op een rijtje gezet:

Het enige nadeel dat hier tegenover staat is de soms onduidelijke wijze waarop de verschillende CUPS GUI beheer programma's werken.

up.png Literatuur down.pngprevious.png
Cursus Linux       Basis       Printen       CUPS   
Last modified: Wed Jan 28 13:07:47 2015