previous.png
Cursus Linux       Basis       Tekst   
gnu.png


up.png Tekst down.png

Eén van de zaken die al in de allereerste versies van UNIX goed geregeld waren was het verwerken en bewerken van tekst bestanden. In een vorig hoofdstuk hebben we reeds kennis gemaakt met vi, de ASCII editor aller ASCII editoren. In dit hoofdstuk maken we kennis met een aantal utilities dewelke speciaal ontwikkeld zijn om te werken met tekst. Daarnaast maken we ook kennis met een aantal ASCII editoren, dewelke meestal een stuk gemakkelijker te bedienen zijn dan 'vi'. Ook leren we wat reguliere expressies.zijn en welke rol zij spelen in het werken met tekst.

Wat leren we in dit hoofdstuk ?

up.png 1 Linux is tekst gebaseerd down.png

Linux is van huis uit een tekst gebaseerd systeem.
Dit heeft twee oorzaken :

  1. Historisch is Linux een Unix derivaat, voor de jaren '70 was tekst behandeling en verwerking vaak de enige mogelijkheid.
  2. Omdat er geen enkele noodzaak is om technologie te verbergen (Open Source) worden de meeste linux configuratie bestanden in ascii tekst opgeslagen,
    ook wel menselijk leesbare configuratie genoemd.

up.png 1.1 Geschiedenis down.png

Vroeger werd op UNIX systemen doorgaans niet gewerkt met grafische monitoren, maar met langzame hard-copy terminals zoals een printer. Het type editor dat daarvoor als enige geschikt was, was de regel- georiënteerde editor, immers op het moment dat een regel is afgedrukt is er geen mogelijkheid om nog een regel terug te gaan. Met een dergelijke editor kon slecht één regel tegelijkertijd bewerkt worden. Op hedendaagse UNIX computers zijn vaak nog een twee-tal regel-georiënteerde editors aanwezig namelijk: ed en ex.
We besteden hier verder geen aandacht aan omdat de mogelijkheden van vandaag veel minder beperkt zijn.

up.png Samenvatting down.png

In dit hoofdstuk hebben we geleerd hoe we onder LINUX opdrachten kunnen gebruiken om tekst te bewerken.
Ondanks dat het hier gaat om zeer oude mechanismen, zijn dit vaardigheden die ook nog vandaag de dag kunnen aangewend en gebruikt worden.
Om te beginnen hebben we kennis gemaakt met enkele ASCII editors, zowel in de command line, de semi grafische en de grafische omgeving.
Maar ook zonder ASCII editors, met behulp van cd LINUX CLI opdrachten komt men een heel eind.
Zeker in de uitgebreide scripting wereld van LINUX worden deze opdrachten nog steeds gebruikt. Men kan bijvoorbeeld zijn oude ip-adres in alle setup bestanden vervangen door een nieuw ip-adres door gebruik te maken van een combinatie van find, grep, en sed.
Om met deze opdrachten te kunnen werken is het van essentieel belang dat men begrijpt wat reguliere expressies zijn, en hoe ermee gewerkt moet worden. Het is eveneens belangrijk het verschil te zien tussen de joker tekens gebruikt in regex en de joker tekens gebruikt in de shell.
Eveneens hebben we gezien wat tekst filters zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden.

up.png Literatuur down.pngprevious.png Gratis Hosting
Cursus Linux       Basis       Tekst   
Last modified: Tue Jul 1 21:38:20 2014